Agnes

Ryggproblem - Svaren

vad jobbigt med rygg problem, vad är det för problem och kommer du alltid att ha det?

Svar: Ja, det är rätt jobbigt. Jag är inte helt 100 på vad det är som gör ont egentligen, men har hört både det ena efter det tredje. Något som är helt säkert är i alla fall att jag har Skolios (böjd eller/och roterad ryggrad), och det kan vara en del av smärtan. Sen är det många småaspekter som kan spela roll också, som att jag haltade i ett år efter att ha skadat foten, har ett roterat bäcken och något nervproblem.

kommer den bli återställd?

Svar: Tänk om jag kunde svara ett solklart ”Ja” på denna fråga. Vad lycklig jag skulle vara! Jag vet i alla fall inte. Vissa säger att jag aldrig kommer klara av att jobba heltid, andra säger att det kommer gå över tills jag gifter mig. Nej, men det klart att jag verkligen hoppas att det blir helt återställt, men det beror helt på vad läkarna kommer fram till att det är för fel. Håller ni tummarna för mig?

 

Vad e de värsta me att ha obt i ryggen?

Svar: Att jag har fått lägga så många intressen och annat åt sidan. Innan var jag i stallet 3-5 dagar i veckan och nu klarar jag knappt av att vara i stallet 4h 1 gång i månaden. Det är en stor omställning (även om det var värst i början). Annars är det ju att jag inte kan prestera så bra som jag vill i skolan, blir lättirriterad när jag har ont och  inte kan göra lika bra ifrån mig på teatern som jag verkligen vill och kan. Sen att jag blir så beroende av andra människor. Alla människor vill väl kunna ta hand om sig själva.

 

När började det?

Svar: Fick känningar i Sept. 2013, men det blev lite mer seriöst i oktober-november samma år.

Hur går skolan?

Svar: Det är till och från. Jag går i en bra skola där folk respekterar och hjälper mig så mycket de kan. Jag har kompisar som kan knyta skorna, stötta mig ner för trappor och hjälpa mig i övrigt när det behövs. Nu har jag även fått möjlighet att läsa en del av skolarbetena hemma. Lite halvdistans-liknande. Jag vet att jag har och kommer ha högre frånvaro än andra, men det är sånt man får ta. Sålänge jag klarar av att vara ikapp med skolarbetet så får det vara bra.

Vad gör man för att få bort set?

Svar: Få bort det har man faktiskt inte gjort några försök till än, eftersom att ingen vet riktigt säkert vad huvudproblemet är, men jag får akupunktur osv. 1 gång i veckan och utöver det så käkar jag en del starka värktabletter.

Har också ryggproblem (dock aldrig gått till doktorn med det, smartass som jag är) och hur är det för dig, ställer det till mycket i din vardag, hur ofta har du ont? Har du några övningar som stärker ryggen? Om du sitter vid datorn/i skolan/sitter i allmänhet, tänker du på hållningen eller liknande?

Svar: Usch, lider med dig… Det ställer till en hel del. Ofta får jag inte på mig varken strumpor eller skor själv. Jag har även fått lägga ner flera stora intressen, och kan inte träffa kompisar lika ofta som jag vill eftersom jag inte klarar av att stå o.s.v. för länge. Jag har ont i princip konstant. Kommer inte ihåg senast jag hade en helt smärtfri dag. Dock har jag bättre och sämre dagar. Vissa dagar har jag smärttoppar och andra dagar klarar jag mig ganska bra. I skolan får jag variera hur jag sitter, och ofta även gå ut ur klassrummet och gå lite promenader i koridoren för att röra lite på mig. Blir jag stel kan jag knappt ställa mig upp igen. I skolan i övrigt har jag hissnyckel för att slippa trappor, och snälla lärare som hjälper och stöttar så mycket som de kan. Övningar har jag en del som stärker på gymmet. Kan skriva mer om dem i ett annat inlägg. 

Vad är det värsta med att ha rygg problem och hur förändrar det din vardag?

Svar: Vad det värsta med det är har jag skrivit längre upp.

Det förändrar min vardag ganska mycket. Dels blir man som en annan människa när man har ont, det är liksom bara så, och dels klarar jag mig som sagt inte själv.

vad är det för fel å den och varför?

Svar: kolla övre svaren.

vad gör man för det ska bli bättre?

Svar: står också över, men akupunktur, värktabletter och även träning när det går. Idag, när inlägget publiceras, ska jag även till ett nytt sjukhus för att se om de kan hjälpa mig. Är riktigt glad och peppad på det, har väntat i ett halvår på den här läkartiden.

hur har du tatt dig igenom så mkt smärta?

Svar: Jag har familjen som peppar och stöttar, och även helt fantastiska kompisar att prata med eller stötta mig emot när det blir jobbigt. Måste nog säga att det har gjort mycket. Annars är det värktabletter och olika behandlingar som lindrar, men ingenting tar bort smärtan helt.

 Några underbara människor...

 

♫♪ sandra

åh har också skolios, lider inte av det nu men gick igenom en korsettbehandling i tonåren :)

Gura

Finaste du♡

classica.blogg.se

jag har också hålt på med hästar och teater, innan jag fick min diagnos fibromyalgi (mjuk reumatism), efter jag fick min diagnos har jag idag inte någon av dem aktiviteterna kvar, men idag när jag mår bättre i min sjukdom så skulle jag själv vilja börja igen.

Svar: Usch, hemskt när man måste göra så! Jag brukar försöka vara i stallet och hålla igång de dagar jag inte har överdrivet ont, och sen ta det lugnt när det är sämre dagar. Anpassa vardagen efter smärtan liksom. Hoppas det går bra att komma igång igen för dig!! :D
Agnes

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress